• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Moestuin onderhouden

Kan ik een moestuin aanleggen in de schaduw?

Bent u een gepassioneerd over uw tuin en overweegt u misschien om een moestuin aan te leggen? Of hebt u nog niet zo’n verstand van tuinieren, maar wilt u wel graag kunnen genieten van een eigen oogst? Dan helpen wij u graag. Niet iedereen met de ambitie voor een moestuin heeft een tuin met veel zonlicht. Is het dan mogelijk om toch een bloeiende moestuin in de schaduw te hebben? Als hoveniersbedrijf willen we graag ons inzicht delen over het kweken van groenten en kruiden in de schaduw. Want u kunt zeker genieten van een moestuin, ook als uw tuin niet van continu zonlicht geniet!

Een moestuin in de schaduw, kan dat?

Hoewel de meeste groenten en kruiden gedijen in volle zon, zijn er ook gewassen die het goed doen in de schaduw. Het verschil tussen beide is de hoeveelheid zonlicht die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien. Terwijl sommige gewassen, zoals tomaten en paprika's, veel zonlicht vereisen, gedijen andere, zoals sla, spinazie en munt, goed in de schaduw. Dus ook wanneer er veel schaduw in de moestuin is, zijn er gewassen die daar verbouwd kunnen worden.

Moestuin aanleggen in de schaduw: zo begint u

Als u van plan bent om een moestuin in de schaduw aan te leggen, zijn er enkele belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden. Ten eerste is het essentieel om te bepalen hoeveel zonlicht het gebied gedurende de dag ontvangt. Een plek die ongeveer vier uur aan indirect zonlicht krijgt, is ideaal voor het kweken van gewassen die van schaduw houden. Denk dus goed na over de juiste plek voor de moestuin. Twijfelt u? Wij zijn experts op het gebied van tuinaanleg in Dordrecht en helpen u uiteraard graag met het bepalen van de juiste plek!

Vervolgens is het belangrijk om de juiste gewassen te kiezen die gedijen in de schaduw. Denk aan bladgroenten zoals sla, spinazie en boerenkool, en bijvoorbeeld kruiden zoals munt, peterselie en koriander. Deze gewassen hebben minder zonlicht nodig en kunnen goed groeien in schaduwrijke omgevingen.

Praktische tips

Om het meeste uit uw moestuin in de schaduw te halen, delen we graag een aantal praktische tips die altijd goed werken. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste hoeveelheid water. Plekken in de schaduw worden minder snel droog, maar dat betekent niet dat uw gewassen geen water nodig hebben. Daarnaast kan het helpen om verhoogde bedden of potten te gebruiken. Dat zorgt voor een betere waterafvoer en luchtstroom. Houd ook altijd uw gewassen in de gaten, en pas de verzorging aan als dat nodig blijkt. Iedere tuin en elke grond is weer anders, dus iedere moestuin heeft ook wat anders nodig. 

Moestuin in de zon of schaduw

Een moestuin kan dus prima zowel in de zon als in de schaduw. Een tuin met zowel zon als schaduw is eigenlijk ideaal, omdat er dan de meest gevarieerde gewassen verbouwd kunnen worden. Maar zeker wanneer u net begint met uw moestuin zit de grootste lol hem natuurlijk met name in het feit dat u uw eigen oogst kunt gaan gebruiken in de keuken en dat kan uitstekend wanneer uw moestuin in de schaduw ligt.

 

Met de juiste en praktische tips kunt u zelf zeker gaan genieten van eigen oogst, ook wanneer u een schaduwrijke tuin hebt. Wilt meer tips, of hulp bij het ontwerpen van uw moestuin? Daar helpen we graag mee! Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--