• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman


Tuinverlichting is niet alleen functioneel, maar kan ook een geweldige manier zijn om de schoonheid van een tuin te laten zien en om een warme sfeer te creëren. Of u nu een gezellige zithoek wilt verlichten of juist een sprookjesachtige sfeer wilt creëren: er zijn talloze manieren om tuinverlichting creatief aan te leggen. In dit artikel delen we graag onze vijf inspirerende ideeën om een tuin op te laten lichten en een betoverende sfeer te creëren. Als hoveniersbedrijf in Dordrecht hebben we al menig tuin een prachtig lichtplan gegeven. Lees mee met onze tuinverlichting tips!

1.      Padverlichting

Het verlichten van een toegangspad is niet alleen praktisch, maar zorgt ook voor een warm welkom voor gasten. Plaats voor padverlichting lage lampen langs de tuinpaden om een uitnodigende entree te creëren. U kunt kiezen voor moderne roestvrijstalen lantaarns of juist voor rustieke lantaarnpalen, afhankelijk van de stijl van de tuin.

2.      Kenmerken uitlichten met spotlights

Spotlights kunnen specifieke kenmerken in een tuin benadrukken. Richt bijvoorbeeld spots op bomen, standbeelden, waterpartijen of andere opvallende elementen. Hierdoor ontstaat een prachtig spel van licht en schaduw, waardoor de tuin, uiteraard vooral ’s avonds, een magische uitstraling krijgt. Verstelbare spotlights bieden flexibiliteit, zodat u de focus kunt verleggen wanneer dat nodig is.

3.      Lichtslingers voor een feestelijk gevoel

Lichtslingers zijn een must voor feestelijke gelegenheden, maar ook daarbuiten kunnen ze het schitterend doen in een tuin. Hang ze langs het terras, de pergola of tussen bomen voor een charmante en knusse sfeer. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor warm witte LED-lampen. Deze geven namelijk een zachtere uitstraling. Lichtslingers zijn een eenvoudige maar effectieve manier om de tuin een speelse en uitnodigende ambiance te geven.

4.      Verlichte plantenbakken

Verlichte plantenbakken zijn voorzien van moderne ingebouwde LED-verlichting, waardoor zowel de plant in de bak als de omliggende ruimte sfeervol worden verlicht. Dat zorgt voor een mooie, eigentijdse uitstraling en is een perfecte manier om groen in de schijnwerpers te zetten, zelfs als het donker is.

5.      Waterdichte LED-verlichting in de vijver

Heeft u het geluk om een vijver in de tuin te hebben? Voeg daar een vleugje magie aan toe door te kiezen voor waterdichte LED-verlichting in de vijver. Deze kunt u in het water plaatsen waardoor het water met een zachte gloed verlicht wordt. Dat maakt van de vijver een centraal punt in de tuin zo gauw de zon onder gaat.

Tips tuinverlichting aanleggen

Met deze vijf inspirerende tips voor tuinverlichting kunt u de buitenruimte transformeren in een prachtige, verlichtte oase. Of u kiest voor subtiele padverlichting, krachtige spotlights of speelse lichtslingers, het aanleggen van tuinverlichting biedt genoeg mogelijkheden om de schoonheid van uw tuin tot leven te brengen. Experimenteer met verschillende stijlen en ontdek hoe creatieve tuinverlichting de buitenruimte kan veranderen, zelfs als de zon ondergaat.

 

Wij kunnen u uiteraard helpen met een lichtplan voor uw tuin als u twijfelt waar u het beste kunt beginnen. Neem voor vrijblijvend advies eens contact met ons op. Wij helpen u graag! 


Appelboom snoeien

Een appelboom in uw tuin zorgt niet alleen voor een prachtige aanblik, maar kan ook heerlijke appels produceren. Om ervoor te zorgen dat uw appelboom gezond blijft en een mooie oogst oplevert, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe u de boom moet snoeien. In dit artikel delen we de belangrijkste tips, die wij zelf graag inzetten bij tuinonderhoud in Dordrecht

Wanneer appelboom snoeien?

We beginnen met de belangrijkste vraag. Wanneer moet u een appelboom snoeien? Het is van cruciaal belang om dit op het juiste moment te doen, om de gezondheid van de boom te behouden. De beste tijd om een appelboom te snoeien is tijdens de late wintermaanden, voordat de knoppen beginnen te zwellen maar nadat de strengste vorst voorbij is. Dit komt meestal neer op februari of maart, afhankelijk van de locatie. Snoeien in deze periode helpt de boom te genezen voordat het groeiseizoen begint en minimaliseert het risico op infecties. Het is belangrijk om te voorkomen dat u in de late zomer of herfst snoeit. Dat komt omdat snoeien de groei van nieuwe scheuten stimuleert, en deze zijn makkelijk vatbaar voor schade door vorst.

Hoe appelboom snoeien?

Bij het snoeien van een appelboom is het belangrijk om te focussen op het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Begin met het inspecteren van de hele boom en snijd alle dode takken tot aan de gezonde houtige kern. Verwijder ook takken die elkaar kruisen en wrijving veroorzaken, omdat dit kan leiden tot wonden in de boom die ziekten kunnen aantrekken. Snoei takken net boven een naar buiten gerichte knop om de groei in de gewenste richting te bevorderen.

Een andere belangrijke tip is het uitdunnen van de takken om de boom luchtig te houden en de zon door de kroon te laten schijnen. Dit stimuleert de gezonde groei van de appels en helpt schimmelziekten te voorkomen. Door genoeg zonlicht in de hele boom te laten doordringen droogt hij namelijk weer mooi op na een flinke regenbui. Zorg ervoor dat de boom niet te veel uitdunt, want te weinig takken kunnen de groei juist weer verminderen en de hoeveelheid appels beïnvloeden.

Hoe vaak snoei je een appelboom?

Het regelmatig snoeien van de appelboom is essentieel voor een gezonde groei en een mooie oogst. Naast de jaarlijkse snoei in de late winter, is het ook belangrijk om de boom in de zomer te controleren zodat u eventuele nieuwe groei of waterloten kunt verwijderen. Waterloten zijn snel groeiende scheuten die uit de stam of takken van de boom schieten en die meestal geen vruchten dragen. Door ze op tijd te verwijderen zorgt u ervoor dat de energie van de boom naar de vruchten gaat in plaats van naar nutteloze scheuten.

Een gezonde appelboom

Ook met de tips uit dit artikel kan het snoeien van een appelboom toch wat intimiderend voelen. Maar met de juiste kennis en praktische tips kunt u deze taak met vertrouwen aanpakken. Door te weten wanneer u moet snoeien, hoe dit moet en waarop u moet letten, kunt u genieten van een gezonde appelboom en van heerlijke appels gedurende vele jaren. Toch niet helemaal zeker van uw snoeikunsten? Wij leggen u graag uit hoe het moet, of nemen de zorg van uw appelboom op ons. 

Neem voor meer informatie contact met ons op, dan zorgen we ervoor dat u aankomend jaar al kunt genieten van een goed gesnoeide boom!
Het creëren van een tuin die geschikt is voor kinderen is een prachtige manier om hen te laten genieten van de natuur en tegelijkertijd hun verbeelding te stimuleren. Kinderen kunnen veel leren van het buiten spelen, ontdekken en experimenteren in de tuin. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de tuin veilig en aantrekkelijk is voor jonge avonturiers. Hier zijn vijf waardevolle tips voor het creëren van een kindvriendelijke tuin, uitgebreid met praktische informatie en ideeën om van jouw buitenruimte een waar paradijs voor kinderen te maken.

Veiligheid boven alles

Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit als het gaat om kinderen in de tuin. Het begint met het inspecteren van de tuin op potentiële gevaren. Zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen, giftige planten of gevaarlijke obstakels zijn waar kinderen zich aan kunnen verwonden. Denk aan het opbergen van gereedschap, chemicaliën en andere gevaarlijke materialen in afgesloten kasten of opslagruimten buiten het bereik van kinderen. Een stevige omheining rondom de tuin kan ook de veiligheid vergroten door ongewenste bezoekers buiten te houden en kinderen binnen te houden. Zorg ervoor dat de omheining geen scherpe randen heeft en hoog genoeg is om te voorkomen dat kinderen er gemakkelijk overheen kunnen klimmen. Verder is het belangrijk om te overwegen hoe je de zon in de tuin beheert. Zorg voor voldoende schaduwplekken, bijvoorbeeld door middel van parasols, zonneschermen of schaduwrijke bomen, om te voorkomen dat kinderen te lang aan direct zonlicht worden blootgesteld.

Kindvriendelijke planten en bloemen

Het kiezen van de juiste planten en bloemen is essentieel om de tuin zowel visueel aantrekkelijk als veilig te maken voor kinderen. Vermijd planten die giftig zijn of scherpe doornen hebben. Enkele voorbeelden van populaire kindvriendelijke planten zijn:

Vlinderstruik: Deze plant trekt vlinders aan en heeft prachtige bloemen, waardoor kinderen de kans krijgen om insecten te observeren.

Zonnebloemen: Zonnebloemen zijn groot, kleurrijk en leuk om te kweken. Kinderen zullen genieten van het zien van deze reuzen in hun eigen tuin.

Lavendel: Deze geurige plant trekt bijen aan en kan worden gebruikt om een vredige hoek in de tuin te creëren.

Grasveld: Een zacht en groen gazon biedt een ideale speelruimte voor kinderen. Kies voor graszaden die geschikt zijn voor het klimaat en de bodem in jouw regio.

Eetbare planten: Overweeg het planten van aardbeien, frambozen, tomaten of andere groenten en fruit die kinderen kunnen plukken en eten. Dit stimuleert hun interesse in tuinieren en gezond eten.

 

Vergeet niet om kinderen te betrekken bij het planten en onderhouden van de tuin. Laat ze helpen met het planten van bloemen en het verzorgen van planten. Dit zal hun liefde voor de natuur versterken en hen een gevoel van verantwoordelijkheid bijbrengen.

Speelzones creëren

Een belangrijk aspect van een kindvriendelijke tuin is het creëren van specifieke speelzones. Hier kunnen kinderen zich uitleven en hun energie kwijt. Overweeg de volgende ideeën:

Zandbak: Een zandbak is een klassieke favoriet voor kinderen. Het biedt eindeloze mogelijkheden voor graven, bouwen en spelen met zandkastelen.

Schommels en glijbanen: Schommels en glijbanen zijn geweldige toevoegingen aan een kindvriendelijke tuin. Ze stimuleren lichaamsbeweging en bevorderen de ontwikkeling van motorische vaardigheden.

Speelhuisje: Een speelhuisje is een fantastische ruimte voor fantasierijk spel. Kinderen kunnen hier hun eigen wereld creëren en rollenspellen spelen.

Klimrek: Een klimrek met klimwanden, touwen en ladders kan kinderen uitdagen en hun kracht en coördinatie verbeteren.

 

Zorg ervoor dat de speelzones veilig zijn en geschikt zijn voor de leeftijd van jouw kinderen. Zachte ondergronden, zoals rubberen tegels of gras, kunnen helpen om eventuele valpartijen op te vangen. Het is ook een goed idee om toezicht te houden op jongere kinderen terwijl ze spelen om ervoor te zorgen dat ze zich veilig gedragen.

Natuurlijke elementen toevoegen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig naar de natuur, dus waarom niet enkele natuurlijke elementen aan jouw tuin toevoegen? Hier zijn enkele ideeën om de tuin interessanter te maken:

Een vijver of waterpartij: Een kleine vijver met waterplanten en misschien zelfs enkele vissen kan kinderen leren over ecosystemen en het belang van waterbehoud.

Een vogelvoeder: Plaats een vogelvoeder op een zichtbare plek in de tuin. Kinderen zullen genieten van het observeren van vogels die naar de tuin komen om te eten.

Insectenhotel: Bouw of koop een insectenhotel waar verschillende insecten zoals bijen en lieveheersbeestjes kunnen nestelen. Het is een leerzame manier om kinderen te laten begrijpen hoe belangrijk deze kleine wezens zijn voor de natuur.

Educatieve borden: Plaats borden met informatie over de lokale flora en fauna in de tuin. Dit kan kinderen aanmoedigen om meer te leren over de natuur om hen heen.

Een composthoop: Als je ruimte hebt, overweeg dan het maken van een composthoop om kinderen te leren over recycling en het behoud van hulpbronnen.

Ruimte voor creativiteit en ontspanning

Naast speelzones is het belangrijk om ruimte te bieden voor creativiteit en ontspanning. Hier zijn enkele ideeën om dit te bereiken:

Een moestuin: Betrek kinderen bij het kweken van hun eigen groenten en kruiden. Ze zullen trots zijn op hun oogst en leren over waar voedsel vandaan komt.

Buitenatelier: Richt een buitenatelier in waar kinderen kunnen schilderen, tekenen en knutselen. Zorg voor tafels, stoelen en benodigdheden zoals verf, kwasten en papier.

Zitplaatsen en picknicktafel: Voeg zitplaatsen toe waar kinderen en volwassenen samen kunnen genieten van maaltijden of gewoon kunnen ontspannen en genieten van de tuin.

Een doolhof: Als je ruimte hebt, overweeg dan het creëren van een doolhof met hagen of paden. Dit kan een leuke uitdaging zijn voor kinderen.

Natuurlijke materialen: Laat kinderen spelen met natuurlijke materialen zoals stenen, takken en dennenappels. Deze kunnen worden gebruikt voor creatieve bouwprojecten.

 

Het creëren van een kindvriendelijke tuin is een investering in de gezondheid en het welzijn van jouw kinderen. Het stelt hen in staat om buiten te spelen, te leren over de natuur en hun verbeelding te stimuleren. Door veiligheid en plezier te combineren, kun je een tuin maken waar je kinderen dol op zullen zijn en waar ze mooie herinneringen kunnen creëren die een leven lang meegaan. Dus, ga aan de slag en maak van jouw tuin een magische plek voor jouw kleintjes! Meer weten over hoe wij je kunnen helpen bij het creëren van die kindvriendelijke tuin? Neem vooral een keertje contact met ons op!


In 4 stappen naar een prachtig en gezond gazon
prachtig gazon

Een weelderig groen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Een gezond gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een plek waar u kunt ontspannen, waar de kinderen kunnen spelen en waar u kunt genieten van de natuur. Met het juiste gazononderhoud stappenplan kunt u uw gazon transformeren in een prachtig en gezond paradijs. Wij delen graag de vier essentiële stappen die u op weg helpen naar het gazon van uw dromen, en die wij zelf ook altijd toepassen bij ons tuinonderhoud in Dordrecht.


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--