• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Praktische tips voor het snoeien van een appelboom

Een appelboom in uw tuin zorgt niet alleen voor een prachtige aanblik, maar kan ook heerlijke appels produceren. Om ervoor te zorgen dat uw appelboom gezond blijft en een mooie oogst oplevert, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe u de boom moet snoeien. In dit artikel delen we de belangrijkste tips, die wij zelf graag inzetten bij tuinonderhoud in Dordrecht

Wanneer appelboom snoeien?

We beginnen met de belangrijkste vraag. Wanneer moet u een appelboom snoeien? Het is van cruciaal belang om dit op het juiste moment te doen, om de gezondheid van de boom te behouden. De beste tijd om een appelboom te snoeien is tijdens de late wintermaanden, voordat de knoppen beginnen te zwellen maar nadat de strengste vorst voorbij is. Dit komt meestal neer op februari of maart, afhankelijk van de locatie. Snoeien in deze periode helpt de boom te genezen voordat het groeiseizoen begint en minimaliseert het risico op infecties. Het is belangrijk om te voorkomen dat u in de late zomer of herfst snoeit. Dat komt omdat snoeien de groei van nieuwe scheuten stimuleert, en deze zijn makkelijk vatbaar voor schade door vorst.

Hoe appelboom snoeien?

Bij het snoeien van een appelboom is het belangrijk om te focussen op het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Begin met het inspecteren van de hele boom en snijd alle dode takken tot aan de gezonde houtige kern. Verwijder ook takken die elkaar kruisen en wrijving veroorzaken, omdat dit kan leiden tot wonden in de boom die ziekten kunnen aantrekken. Snoei takken net boven een naar buiten gerichte knop om de groei in de gewenste richting te bevorderen.

Een andere belangrijke tip is het uitdunnen van de takken om de boom luchtig te houden en de zon door de kroon te laten schijnen. Dit stimuleert de gezonde groei van de appels en helpt schimmelziekten te voorkomen. Door genoeg zonlicht in de hele boom te laten doordringen droogt hij namelijk weer mooi op na een flinke regenbui. Zorg ervoor dat de boom niet te veel uitdunt, want te weinig takken kunnen de groei juist weer verminderen en de hoeveelheid appels beïnvloeden.

Hoe vaak snoei je een appelboom?

Het regelmatig snoeien van de appelboom is essentieel voor een gezonde groei en een mooie oogst. Naast de jaarlijkse snoei in de late winter, is het ook belangrijk om de boom in de zomer te controleren zodat u eventuele nieuwe groei of waterloten kunt verwijderen. Waterloten zijn snel groeiende scheuten die uit de stam of takken van de boom schieten en die meestal geen vruchten dragen. Door ze op tijd te verwijderen zorgt u ervoor dat de energie van de boom naar de vruchten gaat in plaats van naar nutteloze scheuten.

Een gezonde appelboom

Ook met de tips uit dit artikel kan het snoeien van een appelboom toch wat intimiderend voelen. Maar met de juiste kennis en praktische tips kunt u deze taak met vertrouwen aanpakken. Door te weten wanneer u moet snoeien, hoe dit moet en waarop u moet letten, kunt u genieten van een gezonde appelboom en van heerlijke appels gedurende vele jaren. Toch niet helemaal zeker van uw snoeikunsten? Wij leggen u graag uit hoe het moet, of nemen de zorg van uw appelboom op ons. 

Neem voor meer informatie contact met ons op, dan zorgen we ervoor dat u aankomend jaar al kunt genieten van een goed gesnoeide boom!
Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--