• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

3 tips om goed onderhoud te kunnen verrichten aan uw tuin!

U heeft uw tuin met zorg laten aanleggen door een hovenier en elke dag geniet u hier weer van. Het bijzondere van een tuin is dat deze altijd boeiend is. De natuur heeft namelijk in elk seizoen iets moois te bieden! Het is dan wel van belang dat u uw tuin goed bijhoudt. Dit kunt u zelf doen of uitbesteden aan een hovenier. De onderstaande tips helpen u uw tuin goed te onderhouden.


1. Zorg voor uw gazon

Een mooi groen gazon vergt onderhoud. Uiteraard zorgt u voor het maaien. In de lente en zomermaanden doet u dit zeer geregeld. Maai het gras alleen als het droog is. Het beste is het om het gras twee maal per week te maaien. Het is dan zo kort dat u het maaisel kunt laten liggen. Als het gras langer is moet u het maaisel wel van het gras afhalen. Als het erg droog is kunt u het gras beter niet te kort maken. Naast het maaien kunt u het gazon bemesten. Dit doet u het beste met natuurlijke middelen. Deze zogenoemde ecologische meststoffen passen in het natuurlijk evenwicht. U kunt uw gazon drie maal per jaar bemesten: in maart-april, juni en augustus-september. Als in uw gras mos groeit is het verstandig om u gazon jaarlijks in maart te verticuteren. Hiermee verwijdert u het mos en blijft de bovenlaag van het gazon luchtig.

2. Verwijder onkruid en uitgebloeide bloemen

De natuur gaat haar eigen gang. Dat wil zeggen dat er gewassen groeien die u niet zelf heeft geplant en ook niet wenst. Het is dus belangrijk dat u het onkruid regelmatig verwijdert. Als u daar te lang mee wacht, dan kan het uw aanplant verstikken. Bij bomen is het nodig om de ruimte rondom de stam vrij te houden van ongewenst of te veel beplanting. Tuinonderhoud is verstandig, dit maakt dat de boomwortels minder concurrentie hebben bij het opnemen van regenwater dat in de bodem dringt. Waar u wel op moet letten is dat niet alles dat u niet heeft geplant, onkruid is. Sommige planten beschermen de boom tegen ziektes of plagen. Als u borders of potten met bloeiende planten in uw tuin heeft, zorg er dan voor dat u uitgebloeide bloemen verwijdert. Hierdoor ziet uw tuin er verzorgder uit. Voordeel van dit op regelmatige basis doen is dat uw planten langer en uitbundiger bloeien. U kunt dit onderhoud natuurlijk ook laten doen door een hoveniersbedrijf.

3. Snoeien van bomen en hagen

Boomverzorging is belangrijk voor uw tuin. Het snoeien van bomen doet u het best in de winter. Dan staat de sapstroom in de boom stil. Snoei per jaar niet meer dan twintig procent van het kroonvolume. Controleer uw bomen na een najaarsstorm op (beginnende) scheuren bij de aanhechting van takken. Knotwilgen en soortgelijke bomen die beknot worden, zoals sommige geleide bomen, snoeit u elk jaar terug op de zelfde hoogte als het jaar ervoor. Door uw bomen te verzorgen behoudt u de karakteristieke knotten aan de hoofdstam en takken. Het snoeien van een haag doet u één keer per jaar, na 21 juni (de langste dag). Als u liever een strak geknipte haag wilt, dan kunt u in de maanden mei en september snoeien. Als u de haag voordat u gaat snoeien vochtig maakt, voorkomt u bruine randjes in het gesnoeide blad.

 

De bovenstaande tips helpen u bij uw boomverzorging en tuinonderhoud. Uiteraard kunt u het onderhoud zelf doen. Maar misschien ziet u op tegen bepaalde werkzaamheden. Of heeft u geen tijd om dit zelf te doen. Wij helpen u graag bij het aanpakken van uw tuinwerkzaamheden. Wilt u hier meer over weten of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--