• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Onkruid tussen stoeptegels

Gras tussen stoeptegels verwijderen doet u zo!

Wanneer wij een tuin aanleggen met bestrating, zorgen we altijd voor verschillende lagen materiaal en zand om de voegen tussen de stenen goed op te vullen. Dat doen we expres, want zo krijgt onkruid en gras dat tussen uw tegels wil groeien minder kans. Hoe minder er tussen uw tegels groeit, hoe beter de afvoer en stabiliteit van de bodem. Helaas kan het zo zijn dat uw betegeling niet goed genoeg is aangelegd, of al in uw tuin lag toen u in uw huis kwam te wonen. In dit artikel delen we graag onze beste tips voor het verwijderen van gras en onkruid tussen stoeptegels en lees je wat wij als hovenier zouden aanraden.

 

1.      Met de hand

Het is misschien niet het makkelijkste, maar onkruid en gras tussen stoeptegels verwijderen doet u het beste met de hand. Deze manier is wellicht de vervelendste, maar wel het meest effectief. Het geeft daarnaast ook de grootste kans op blijvend effect. Het is het makkelijkste om gras en onkruid eruit te trekken wanneer de grond een beetje vochtig is, bijvoorbeeld na een regenbui. Met de hand het onkruid verwijderen is de goedkoopste, meest milieuvriendelijkste en makkelijkste manier.

2.      Onkruid verwijderaars voor smalle voegen

Er zijn verschillende hulpmiddelen ontworpen om onkruid tussen smalle voegen te verwijderen. Hiermee kunt u meer van de penwortel van het gras of onkruid verwijderen, waardoor het minder snel terug zal groeien. Wanneer er gedeeltes van de penwortel achterblijven zal het onkruid uiteindelijk alsnog terugkomen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van tegelritsers, grond- of keukenmessen of speciale onkruid verwijderaars. Een grond- of keukenmes is uiteindelijk het beste voor hele smalle, strakke voegen.

3.      Kokend water

Kokend water is een zeer effectieve manier om onkruid en gras tussen stoeptegels te verwijderen. Ook dit is een goedkope, natuurvriendelijke oplossing. Kokend water kan zelfs zaden en wortels doden, en is daarom een populaire oplossing. Het is echter wel een niet-selectieve oplossing: alles dat door het kokende water begoten wordt zal doodgaan, dus ook gewenste planten. Het is dus heel belangrijk dat je goed oplet en voorzichtig bent met deze methode.

4.      Zout

Een andere tip die veelvuldig wordt toegepast is het gebruik van zout. U kunt zout tussen de voegen van uw tegels strooien om de groei van gras en onkruid te voorkomen. Hier zitten echter wel een aantal risico’s en nadelen aan. Zo kan zout de tegels beschadigen of wit doen uitslaan. Ook kan zout bij regenval of irrigatie naar andere delen van de tuin stromen, waardoor willekeurige planten schade kunnen ondervinden. Ook kan het toekomstige plantengroei in de weg zitten, doordat de grondkwaliteit verslechtert.

Uw tegels professioneel laten reinigen

Wanneer u niet goed weet hoe u het verwijderen van gras en onkruid tussen uw tegels het beste aan kunt pakken, helpen wij u graag met deskundig advies of passend onderhoud. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--