• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Planten in de tuin beschermen tegen de vorst

Tuin beschermen tegen vorst: 5 tips

Vorst kan een ravage aanrichten in uw tuin en onherstelbare schade toebrengen aan uw kostbare planten. Gelukkig kan u veel doen om uw tuin en planten te beschermen tegen de gevolgen van vorst. In deze blogpost behandelen we enkele essentiële tips om uw tuin vorstbestendig te maken en uw planten te beschermen. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw tuin zelfs de koudste winternachten overleeft.

Check regelmatig de weersvoorspelling

Let op de temperatuur, vooral in de vroege ochtenduren wanneer de temperatuur het laagst is. Controleer de temperatuur op meerdere plaatsen, en als die onder het vriespunt ligt, moet u actie ondernemen om uw tuin te beschermen. Wanneer de temperatuur naar verwachting onder het vriespunt zal dalen, is dat een indicatie dat er vorst kan optreden. Vorst treedt meestal op tijdens heldere nachten wanneer er geen bewolkingis en de luchtcirculatie minimaal is. Door de voorspellingen in de gaten te houden, kunt u uw tuin goed beschermen tegen vorst. 

Breng planten naar binnen 

Als u uw planten tegen vorst wilt beschermen, is een van de beste manieren om dat te doen ze naar binnen te halen als er koud weer wordt voorspeld. Zet uw planten indien mogelijk in een warme, goed geventileerde ruimte van uw huis, zoals een garage of serre. Als de plant te groot is om te verplaatsen, maak dan een afdakje met een laken of zeil om ze tegen vorst te beschermen. Heeft u tropische planten? Dan is het wijs deze in een binnenruimte met temperatuurregeling te zetten om schade door koude temperaturen te voorkomen. Zodra de vorst voorbij is, kunt u de planten weer naar buiten brengen.

Maak uw eigen kleine kas 

Heeft u al eens een eigen kas gebouwd? Het is relatief eenvoudig om een provisorische minikas te maken die uw planten warm houdt en beschermt tegen de kou. Een manier om een minikas te maken is om plastic buizen te gebruiken voor de structuur en deze te bedekken met een doorzichtig plastic zeil. Sluit de randen van het zeil af met tape of een ander kleefmiddel, zodat er geen koude lucht kan binnendringen. Zorg ervoor dat u aan de bovenkant van de minibroeikas voldoende ruimte overlaat, zodat de lucht goed kan circuleren. Een andere optie is het gebruik van pvc-buizen en een doorzichtig plastic zeil. De pvc-buizen kunnen worden gebruikt om het frame te maken, terwijl het plastic zeil kan worden gebruikt om het frame te bedekken. Zet de randen van het plastic zeil vast met tape of andere lijm. Als u eenmaal uw minikas hebt gemaakt, moet u voor ventilatie zorgen door overdag, wanneer de temperaturen warmer zijn, één kant van de kas open te zetten. 

Bedek de planten met stof

Planten bedekken met stof is een doeltreffende manier om ze tegen vorst te beschermen. Voor kleinere planten kan een laken stof, zoals jute of katoen, voldoende bescherming bieden. Drapeer de stof losjes over de plant en zet hem vast met stokken om de stof op zijn plaats te houden. U kunt ook een oud laken, een dekbed of zelfs krantenpapier gebruiken. De stof zorgt voor isolatie en voorkomt dat de planten bevriezen. Verwijder de stof zodra de temperatuur begint te stijgen, zodat uw planten het niet te warm krijgen. Controleer uw planten regelmatig op tekenen van schade.

Gebruik warmtelampen

Warmtelampen bieden misschien niet de allerbeste oplossing voor uw tuin tegen de vorst. Praktisch zijn ze daarentegen wel. Warmtelampen worden meestal gebruikt in kassen om planten warm te houden, maar u kunt een warmtelamp ook buiten gebruiken om uw tuin te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de lamp minstens een meter van de planten verwijderd is en dat hij niet te dicht bij de bladeren van de planten staat. Als de lamp te dichtbij staat, kunnen de bladeren verbranden of beschadigd raken. De lamp moet ook zo ver mogelijk van de planten af staan om direct contact met de bladeren te voorkomen. Als uw warmtelamp een thermostaat heeft, stel deze dan zo in dat de temperatuur niet te hoog wordt. Te veel warmte kan de planten beschadigen. Warmtelampen moeten goed in de gaten worden gehouden en alleen worden gebruikt wanneer dat nodig is. 

Meer weten over het beschermen van uw tuinplanten tegen de vorst?

Wilt u meer leren over de beste manier om uw planten in de tuin te beschermen tegen de vorst of over tuinonderhoud in het algemeen? Of wilt u het liever uitbesteden aan een hovenier in DordrechtNeem gerust contact met ons op. 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--