• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

De mooiste zomerplanten voor in uw tuin

Met zomerplanten kunt u maandenlang genieten van bloeiende bloemen in uw tuin. Deze ‘eenjarige zomerbloeiers’ bestaan er in allerlei soorten, maten en kleuren. In dit artikel zetten wij een paar van onze favoriete (eenjarige) zomerplanten voor in de tuin of op het balkon voor u op een rij.

Sterke zomerplanten

Afrikaantje, Begonia, Goudsbloem, Leeuwenbek, Lobelia, Petunia, Vergeet-mij-niet’je, Viooltje en Vlijtig liesje… Het zijn slechts een paar van de mooiste zomerplanten voor in de tuin die zorgen voor kleur en sfeer. Daarnaast trekken deze zomerplanten veel insecten aan, waardoor de tuin ook een heerlijke plek is voor insecten en vogels. Wij bespreken hier kort de Begonia, de Leeuwenbek en het Vlijtig liesje.

Begonia

Deze zomerplant is een geslacht uit de Begoniafamilie; een van de omvangrijkste geslachten uit de plantenwereld. Van oorsprong komt de plant uit vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving. De Begonia blijft steeds weer verrassen. Met tropisch uitziende bloemen in opvallende kleuren zorgt de Begonia voor een kleurexplosie. De Begonia bloeit altijd door, ongeacht het weer.

 

Leeuwenbek

De Leeuwenbek is een geslacht uit de Weegbreefamilie. Deze familie behoorde vroeger tot de Helmkruidfamilie. Net als de Begonia is de Leeuwenbek een eindeloze bloeier en bloeit soms zelfs door tot in de winter! Het is een sterke zomerplant die zichzelf meestal opnieuw zaait. De Leeuwenbek ziet er niet alleen prachtig uit, de felgekleurde bloemen zijn ook aantrekkelijk voor de bijen in uw tuin.

 

Vlijtig liesje

Deze zomerplant is ontzettend veelzijdig. Het Vlijtig liesje doet het overal. Of dit nu in de zon of de schaduw is, in een pot of in het bloemperk. Voor het bloeien van het Vlijtig liesje maakt het eigenlijk niets uit. Van mei tot oktober kunt u genieten van de rode, roze of witte bloemen van deze zomerplant.

Vaste planten die de hele zomer bloeien

Het voelt pas echt als zomer als u vanuit de hangmat in de tuin de heerlijke geur van bloeiende bloemen en planten kunt opsnuiven. Door uzelf te omringen met plantensoorten die de hele zomer bloeien geniet u van een ware kleurenpracht. Vooral eenjarige zomerbloeiers staan bekend om hun eindeloze bloeitijd, waardoor u tot oktober nog geniet van een zomers gevoel. Om de planten extra lang te laten bloeien is het belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen weg te halen. Zo zorgt u ervoor dat de plant niet al zijn energie steekt in het maken van zaden, maar juist zorgt voor nieuwe bloemknoppen. De tuinbloemen die u weghaalt kunt u bijvoorbeeld uw huis in halen als prachtig boeket. Raakt een plant wat uitgebloeid? Knip hem dan een heel stuk terug, vaak zorgt dit voor een tweede bloei. Eenjarige zomerplanten bloeien beter wanneer u de plant van tijd tot tijd bemest. Dit doet u door vloeibare plantenvoeding te mengen met water en uw planten daarmee te begieten. Ook kunt u kiezen voor speciale voedingskegels die u naast de plant in de aarde steekt.

Mooie vaste zomer planten voor in de tuin zijn: de Verbena (vlinders zijn dol op deze plant met slanke bloemstelen), de hortensia die tot ver in de herfst mooie bloemen draagt en de prachtkaars. Deze in de zomer bloeiende vaste planten zijn daarnaast ook zeer geschikt om in een grote pot op het balkon te plaatsen.

Poten van zomerplanten 

Zomerplanten dienen op een bepaalde manier gepoot te worden:

1.       maak voor de plant een enorme kuil;

2.       giet water in de kuil;

3.       zet de plant in een kuil met water;

4.       schuif de uitgehaalde grond er omheen;

5.       druk de grond licht aan;

6.       geef na een uur de grond rondom de plant nog eens water met een gieter.

Wanneer u op deze wijze de eenjarige zomerbloeiers plant, hebben ze de beste mogelijkheid om snel te wortelen. Daarnaast is het van belang om ze niet in de volle zon te planten. Plekken die de hele dag in de volle zon liggen, kunnen beter ’s avonds beplant worden.

Verzorging van zomerplanten

Zomerplanten hebben niet veel verzorging nodig. Alleen genoeg water. Dan kunt u er tot aan de herfst van genieten. U kunt ervoor kiezen om uw zomerse tuin zelf te onderhouden, maar u kunt er ook voor kiezen om het te láten doen. Bij Hoveniersbedrijf Baan Hofman kunt u niet alleen terecht voor een tuinarchitect en het laten aanleggen van uw tuin. U kunt bij ons ook terecht voor tuinonderhoud en – mocht u ze in de tuin hebben – boomverzorging.

Bent u geïnteresseerd geraakt in wat Hoveniersbedrijf Baan Hofman voor u kan betekenen? Of heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--