• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Wij geven 4 geschikte tuinontwerpen voor een kleine tuin

 

Een goed ontwerp is de basis van elke tuin. Dat geldt ook voor een kleine tuin. En misschien zelfs wel juist voor een kleine tuin. In een kleine tuin moet immers ieder detail kloppen. Door een optimale balans te creëren in lijnen, materialen en beplanting, krijgt ook een kleine tuin de uitstraling en allure van een luxe oase. Laat daarom uw kleine tuin optimaal tot zijn recht komen met een geschikt tuinontwerp. Wij geven u 4 kleine tuin ideeën ter inspiratie!

 1. Tuinontwerp kleine tuin: rust en eenvoud

Een bonte eclectische sfeer kan in een kleine tuin snel rommelig overkomen. Rust en eenvoud zijn daarom de toverwoorden. Dat betekent echter niet saai en grijs. De truc is om u te beperken tot één stijl en sfeer. Denk bijvoorbeeld aan symmetrische lijnen, grote tegels en wintergroene planten. Durf ook keuzes te maken die misschien wat spannender zijn. Zo komen bomen vaak terug in kleine tuinontwerpen en hoeft dit niet overweldigend te zijn als de rest rustig blijft. Kies ook voor een duidelijk kleurenpalet. Lichte en neutrale kleuren zorgen voor een harmonisch beeld in uw kleine tuin.

2. Creëer diepte in het kleine tuinontwerp

Natuurlijk kan een tuinarchitect een kleine tuin niet letterlijk groter maken, maar met het juiste ontwerp kan een kleine tuin wel groter lijken. Diagonale lijnen, lange smalle paden en doorkijkjes suggereren bijvoorbeeld diepte in een tuin. Dit bereikt u door lage hagen te plaatsen, maar ook een pergola werkt goed. Wanneer de pergola stevig genoeg is, kunt u er zelfs een schommel of hangstoelen aan hangen. Ook kunt u de tuin spannender maken met verrassingselementen zoals een spiegel, kunstwerk of waterornament. Of zet de tuintafel eens op een wat minder voor de hand liggende plek zoals in het midden of achterin de tuin.

3. Privacy en beschutting in uw kleine tuin

In een kleine stadstuin heeft u vanwege de omliggende bebouwing vaak weinig privacy. Dan is het prettig om een hoekje te maken waar u geen last heeft van inkijk van de (boven)buren. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een boom, maar ook een overkapping of schaduwdoek kan uitkomst bieden. Bijkomend voordeel is dat verticale elementen in een kleine tuin voor extra hoogte zorgen waardoor de kleine tuin ruimtelijker oogt.

4. Alle hoeken van uw kleine tuin benutten

Is uw tuin niet alleen klein, maar heeft het ook onhandige hoeken? Wees dan creatief! Door bijvoorbeeld het terras, de paden en borders schuin te leggen of ronde vormen te creëren, ontstaat er opeens extra ruimte voor beplanting of een zithoekje. Zo benut u iedere hoek in uw kleine tuin optimaal. Bij een dergelijk ontwerp is een goede balans essentieel. Denk aan een afwisseling in hoge en lage beplanting, de bloeiperiode van de planten en het materiaalgebruik in de tuin. Een deskundige hovenier in Dordrecht kan u hier alles over vertellen.

Bent u op zoek naar meer inspiratie of hulp bij het ontwerpen van uw ideale kleine tuin? Wij helpen u graag met advies op maat. Ook voor een vrijblijvende offerte kunt u gerust contact met ons opnemen.


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--