• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Wilt u uw tuin goed onderhouden in de winter? Wij geven 3 tips

In de lente en de zomer bent u waarschijnlijk flink in de weer met uw tuin. In de winter geeft de sneeuw uw tuin eenvoudig een prachtig aanzicht, maar toch moet u ook in dit seizoen uw tuin goed onderhouden. Wanneer u in de winter enkele taken goed oppakt, dan plukt u daar later namelijk de vruchten van. Wie in de lente en zomer optimaal van zijn of haar struiken, bomen en planten wil genieten, moet deze ook in de winter goed verzorgen. Wij geven u daarom een drietal handige tips om uw tuin winterklaar te maken en te houden!

1. Zorg dat u voor het gaat vriezen gesnoeid heeft

In de winter verliezen bomen hun bladeren en gaan ze in een soort winterslaap. U verwacht het misschien niet, maar juist de winter is daarom een goede periode om uw bomen en struiken extra te verzorgen. U kunt nu immers tijdens het snoeien goed zien wat u doet en de sapstroom van de boom ligt in de winter stil. Gaat het volgens de weersvoorspelling vriezen? Wacht dan liever even met snoeien. Wintervorst is schadelijk voor de takken en snoeiwonden hebben hier extra last van. Start dus altijd met snoeien in een vorstvrije periode, zodat de boom of struik voldoende kan herstellen. Een goede hovenier kan u hier eventueel bij helpen.

2. Help potplanten de winter door

Een plant of boom die op een beschutte plaats in de volle grond staat, heeft de meeste kans om de winter goed door te komen. Potplanten daarentegen, hebben wat extra hulp nodig. De kluit van een potplant kan tijdens een vorstperiode namelijk volledig doorvriezen. Om uw potplanten te beschermen tegen de winterse kou, kunt u ze in de winter daarom beter in de volle grond plaatsten. Een andere optie is om de planten te verhuizen naar een grote houten bak, die u bescherming geeft met behulp van een jutedoek of houtsnippers. Ook stro, bladeren en noppenfolie kunnen in de winter dienstdoen als beschermers van uw potplanten.

3. Verhuis planten die niet winterhard zijn naar binnen

Planten die de winter goed doorstaan, worden ook wel winterhard genoemd. Er zijn twee soorten winterharde planten. Planten die in de winter hun blad verliezen en zich ondergronds terugtrekken en planten die het gehele jaar hun kleur behouden. Het is dus verstandig enkele van deze groenblijvende winterharde planten in uw tuin te plaatsen, zodat u ook in de winter een mooie, groene tuin heeft. Niet winterharde planten kunnen de winter over het algemeen niet zonder schade doorstaan. Het is daarom verstandiger om deze naar binnen te verhuizen. Plaats ze bij voorkeur in de garage, hal of een andere ruimte die niet al te warm is. Zo voorkomt u ongedierte en ongewenste wildgroei.

Wilt u meer informatie over tuinonderhoud in de winter? Of bent u op zoek naar een hovenier die u daarbij kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--