• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Bomen snoeien? Houd dan rekening met deze 4 zaken

Als je een mooie, sterke en echt gezonde boom wilt is regelmatig snoeien noodzakelijk. Heb je wel eens gehoord van het gezegde “snoeien doet bloeien”? Wij van Hoveniersbedrijf Baan Hofman zijn gespecialiseerd in boomverzorging en vertellen je graag met welke zaken je rekening moet houden voordat je de bomen in jouw tuin gaat snoeien.

Wanneer snoeien? Snoeiperiode is afhankelijk van het type boom

De periode waarin jij het best je bomen kunt snoeien, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type boom. Voor jet snoeien van knotbomen, leibomen en fruitbomen geldt dat je deze jaarlijks kunt snoeien vanaf november. Snoei je knotboom het liefst niet later dan februari, leibomen en fruitbomen kunnen tot maart gesnoeid worden. In verband met veel ‘bloeden’ snoei je ABC bomen (haagbeuk, berk en esdoorn) juist uitsluitend in de zomermaanden, van juni tot en met oktober. Door de sapstromen in de bomen verliezen deze boomsoorten in de wintermaanden te veel sap uit de snoeiwonden.

Waarom snoeien?

Het tijdstip waarop je jouw bomen gaat snoeien, is ook afhankelijk van het doel waarmee je snoeit. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om nieuwe scheutvorming te stimuleren valt het aan te raden om in de winter te snoeien. Je hebt goed zich op het werk doordat er geen bladeren aan de bomen staan, creëert weinig snoeiafval en het snoeien in de winter vergt minder werk. Mocht je vooral bomen snoeien om ervoor te zorgen dat de takken mooi terug uitlopen of met als doel een specifieke vorm in de boom, kan je het best snoeien in de zomer. Een lichte onderhoudssnoei kan prima in de periode van juni tot eind oktober.

Gevoelige boomsoorten

Sommige boomsoorten reageren gevoeliger op het snoeien dan anderen. Zo gaat de berk, esdoorn, populier en notelaar eerder ‘bloeden’ door de hoge worteldruk. Probeer deze bomen altijd in de zomer te snoeien, omdat de bomen tijdens de groeiperiode beter kunnen herstellen van de verwondingen. De boom kan namelijk onmiddellijk de wonden afdekken zonder hier de hele winter aan blootgesteld te worden. De wondovergroeiing wordt onmiddellijk gestart waardoor de boom eerder stopt met ‘bloeden’.

Meer bomen snoeien tips nodig? Neem contact op

Weet je niet zeker dat het goed gaat als jij je eigen bomen moet snoeien of laat je dit liever over aan een professional? Binnen Hoveniersbedrijf Baan Hofman hebben wij een afdeling gespecialiseerd in boomverzorging. Wij verzorgen onder andere het onderhouden en snoeien van bomen, bemesting en groeiplaatsverbetering.

Neem contact op bij vragen of om een afspraak te maken. Wij helpen je graag verder.


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--