• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Een vijver aanleggen: let dan op 4 belangrijke zaken

Een vijver in uw tuin geeft een speels element en is bepalend voor uw de sfeer van uw tuin. Maar het is ook een redelijk grote klus om een te plaatsen. Want waar moet u allemaal aan denken? Geen zorgen, met deze 4 tips vergeet u niets wanneer u een vijver aanlegt.

1. Start in het voorjaar met de aanleg van een vijver

Het belangrijkste is de tijd van het jaar. Het beste kunt u namelijk beginnen in het voorjaar. Dit geldt al helemaal wanneer u ook planten wil aanleggen in de vijver. Mocht u niet kunnen wachten: in het najaar kan het ook, maar wacht dan met beplanting tot april en/of mei.

2. Het ontwerp van de vijver

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook bij het aanleggen van een vijver. Zorg er dus voor dat u van tevoren goed weet wat voor soort vijver u wilt. Dit is belangrijk voor de mogelijke vissen en andere flora en fauna in en rondom de vijver. Het aanleggen van vijver kost veel tijd en geld, dus herstellen is lastiger. Maak daarom een goed ontwerp van uw tuin waar de vijver in komt. Houd rekening ermee dat de plek van de vijver tussen de zes en acht uur zon per dag moet hebben. Plaats de vijver niet te dicht bij bomen of struiken; de wortels kunnen de vijver folie kapot maken en in de herfst vallen er natuurlijk alle bladeren in. Bij een landelijke tuin past een vijver in een natuurlijke vorm altijd erg goed. U kunt dan het beste een vijver maken met een ronde vorm die vloeiend afloopt van diep naar ondiep. Heeft u een strakke moderne tuin? Dan kunt u het beste een vijver met rechte lijnen kiezen.

3. Voorbereiden maken van de vijver

Een vijver aanleggen met folie heeft de meest natuurlijke uitstraling. Wanneer u last heeft hoge waterstand in de tuin, dan is een folievijver voor u niet geschikt. Dankzij te veel druk op de onderkant van de vijver kan het folie scheuren. U kunt dan ook voor een voorgevormde kunststof bak kiezen. Maak de grond van tevoren egaal en haal de wortels van bomen en planten weg. Geef de contouren met paaltjes aan en span er een touw tussen. Als u kiest voor een folievijver, houd dan rekening met het graven van plateaus. Dit is belangrijk voor de waterplanten die op de verschillende plateaus komen te staan.

4. Vullen van de vijver

Gewoon water is niet goed voor de levende dieren en planten in de vijver. Voeg dus voordat u water toevoegt een dosis Bacterial toe. Dat zijn water zuiverende bacteriën die zorgen voor een stabiel vijvermilieu. Gebruik nooit tuinaarde of potgrond, maar speciale vijveraarde. Voeg bij voorkeur gewoon kraanwater toe, aangezien regenwater zachter en zuurder is. Die zorgen voor een te hoog gehalte voedingsstoffen.

Een vijver laten aanleggen? Neem contact op

Wilt u een vijver laten aanleggen door een ervaren hovenier? Neem contact met ons op en samen kijken we naar het beste resultaat voor uw tuin.


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--