• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Hoe kunt u het beste een vijver aanleggen of dempen? 5 tips

Een vijver in de tuin: sommigen houden ervan, anderen zouden hem het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen. Een vijver bepaalt de sfeer van uw tuin en moet goed onderhouden worden. Zowel het plaatsen als het dicht maken van een vijver is een enorme klus. Vraagt u zich af hoe u het beste een vijver kunt aanleggen of hoe u uw vijver juist kunt dempen? In dit artikel geven wij u 5 tips voor een renovatie van uw vijver. 

 

Tip 1: Waarom ziet mijn vijver er onfris uit?

 

Misschien wilt u uw huidige vijver dempen omdat deze veel onderhoud vraagt. Omdat u het vele onderhoud niet bij kunt benen, ziet uw vijver er niet fris uit. Maar hoe komt dit eigenlijk? Bij het aanleggen van een vijver is het belangrijk een aantal zaken af te wegen. Zo bepaalt u van tevoren wat voor soort vijver u wilt. Afhankelijk hiervan kunt u de juiste flora en fauna in en rondom de vijver plaatsen. Als uw vijver niet fris oogt en het onderhoud u te veel tijd kost, kan het zo zijn dat bij de aanleg van de vijver een verkeerd ontwerp is gekozen. Het onderhoud van uw vijver hangt ook in grote mate af van de locatie van de vijver in uw tuin. Zo blijft een vijver op zijn mooist als deze tussen de zes en acht uur per dag zon vangt. Ook kunt u uw vijver het beste niet te dicht bij bomen of struiken plaatsen; niet alleen maken hun wortels het vijver folie kapot, in de herfst zullen ook alle bladeren in uw vijver vallen. In plaats van uw vijver dicht te maken, kunt u ook de keuze maken om deze op een andere plek opnieuw aan te leggen. 

Tip 2: Wat is de beste tijd voor een renovatie van uw vijver?

 

Wilt u een vijver aanleggen? De tijd van het jaar is hiervoor erg belangrijk. Het aanleggen van een vijver kunt u het beste doen in het voorjaar. Flora die u in en rondom de vijver plaatst, krijgt zo direct de kans om goed te groeien. Echter, kunt u er ook voor kiezen om uw vijver in het najaar aan te leggen en met de beplanting te wachten tot april of mei. Als u uw vijver wilt dempen, is de tijd van het jaar minder belangrijk. Wilt u geen last hebben van groeiende mossen of wilt u na het dicht maken van uw vijver nieuwe beplanting plaatsen? U kunt dan uw vijver het beste dempen in het najaar zodat de grond in de winter kan inklinken. 

Tip 3: Hoe kunt u het beste een vijver aanleggen?

 

Zoals hiervoor al even genoemd is het renoveren van een vijver een flinke klus. Voor het aanleggen van een vijver raden wij aan om vooraf een goed plan te maken. Om er zeker van te zijn dat uw vijver een goede vorm en locatie in de tuin krijgt, kunt u een ons als hoveniersbedrijf in Dordrecht vragen om te helpen bij uw tuinontwerp. Het aanleggen van uw vijver kunt u het beste in het voorjaar starten. Bent u er klaar voor om de vijver te vullen? Doe dit met kraanwater en meng het water met een dosis Bacterial. Deze water zuiverende bacteriën zorgen voor een stabiel vijvermilieu waarin flora en fauna fijn kunnen leven. Gebruik, in plaats van tuinaarde of potgrond, speciale vijveraarde voor het vullen van de vijver. Dit voorkomt dat de vijver onfrist gaat ogen en scheelt u een hoop onderhoud in de toekomst. 

Tip 4: Een vijver dicht maken of dempen, hoe doet u dat?

 

Om uw vijver te kunnen dempen, moet deze eerst worden leeggepompt. Dit doet u door het water met een vijverpomp of vuilwaterpomp in het riool af te voeren. Als uw vijver met een vijverfolie is aangelegd, zult u deze moeten verwijderen. Omdat de folie door de druk van het water goed vast zit in de grond, kan dit een tijdrovende klus zijn. Is uw vijver aangelegd doormiddel van een kunststof bak? Om deze te verwijderen heeft u in de meeste gevallen een kraantje nodig. Als de folie of bak verwijderd is, kunt u beginnen met het dicht maken van de vijver. Het is belangrijk om hiervoor de juiste grond te gebruiken. Als u het oppervlakte gelijk wilt trekken met uw tuin en hier nieuwe beplanting wilt plaatsen, is het aan te raden eenzelfde soort grond te gebruiken als in de rest van de tuin.  

Tip 5: U kunt uw vijver ook laten aanleggen of dempen door een specialist

 

Weet u niet waar te beginnen of hoe u een vijver in uw tuin het beste kunt aanleggen? Bespaar uzelf tijd en moeite en laat de klus klaren door een specialist. Zo kunt u een verkeerd ontwerp of slechte ligging van de vijver in de tuin voorkomen of bespaart u zichzelf onderhoud door het groeien van onkruid en mossen op een gedempte vijver. De ervaren hoveniers van Baan Hofman helpen u graag bij het aanleggen of dicht maken van uw vijver. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Samen met u realiseren we de beste oplossing voor uw tuin!


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--