• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Mediterrane bomen voor in uw tuin

Mediterrane bomen in de tuin: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn maar weinig planten die meer een vakantiegevoel opwekken dan mediterrane bomen. Palmbomen, olijfbomen en citrusbomen zijn bomen die uitsluitend rond de Middellandse zee groeien. Door deze bomen in uw tuin te plaatsen waant u zich meteen weer aan de costa in Zuid-Spanje of op een broeierige avond in Italië. Ontdek hieronder wat de mogelijkheden zijn bij ons hoveniersbedrijf in Dordrecht om het vakantiegevoel permanent in huis te halen.

Geschiktheid van bomen

Eén van de meest geschikte bomen voor het Nederlandse klimaat is de olijfboom. Deze boom kan honderden jaren oud worden en is bestand tegen alle soorten schimmels. Zo vergt de olijfboom erg weinig onderhoud in vergelijking met andere bomen. Toch zal óók de olijfboom, net als andere mediterrane bomen, het beste tot zijn recht komen wanneer er veel zon is en de winters kort zijn.

Eén andere populaire optie is de kurkeik. De kurkeik is een prachtige boom die wel 8 meter lang kan worden. De kurkeik mag dan wel een mediterrane boom zijn; deze boom is bestand tegen maar liefst een tempratuur van -20 graden! Hierdoor is het Nederlandse klimaat voor deze boom geen enkel probleem.

Sommige bomen zijn geschikter om aan te laten leggen in de lente. Zo zullen over het algemeen sinaasappelbomen, palmbomen en citrusbomen beter groeien en gedijen in deze periodes en temperaturen. Echter kunt u hier bij Baan Hofman altijd vrijblijvend advies voor aanvragen. Wij helpen u graag met het vinden van de perfecte boom voor uw tuin! 

Onderhoud van de mediterrane bomen

De olijfboom is een boom die erg weinig onderhoud nodig heeft. De boom hoeft niet vaak gesnoeid te worden en is bestand tegen periodes met weinig water. Echter is deze boom wel gevoeliger voor vorst en kou. Wij kunnen u gelukkig van de juiste adviezen voorzien en onderhoud uitvoeren zodat uw bomen het hele jaar door in goede gezondheid verkeren!

De kurkeik is een boom die goed tegen extreme weersomstandigheden kan en weinig onderhoud nodig heeft. Toch is het belangrijk voor een optimale groei om de zon voldoende zonlicht te geven. Ook is de boom over het algemeen erg groot. Hierdoor heeft de boom voldoende ruimte nodig in de tuin. Als u een erg kleine tuin heeft, is het niet aan te raden om de kurkeik hierin te plaatsen. Aangezien de boom maar liefst een lengte van 8 meter kan bereiken! Natuurlijk is er altijd een mogelijkheid om de boom kleiner te houden. Dit kan bereikt worden door de boom jaarlijks te laten snoeien. Hierdoor wordt de boom een stuk meer geschikt voor de gemiddelde Nederlandse tuin. 

Palmbomen zijn de meest exotische bomen die er te vinden zijn. Deze bomen groeien voornamelijk goed in gebieden met veel zon. Toch hebben de palmbomen erg veel water nodig. Dit is ook de reden dat de bomen altijd te vinden zijn in gebieden langs het water of waar de grond erg vochtig is. Ook in Nederland is het belangrijk in de zomerse maanden dat de boom genoeg water krijgt. Bovendien moet deze boom iets vaker gesnoeid worden dan de andere mediterrane bomen. Toch is het naar onze mening zeker de moeite waard. Want zeg nou zelf: is er iets rustgevender dan uit het raam kijken en daar een prachtige palmboom zien staan?

Voor andere mediterrane bomen gelden over het algemeen de volgende tips: 

  1. De bomen hebben niet veel water nodig, maar wel veel zonlicht. Zet ze dus voornamelijk op een plek waar ze veel zon kunnen ontvangen het hele jaar door.
  2. In de winter kunnen de meeste mediterrane bomen wat extra warmte gebruiken. Dit kan met een fleecedoek of warmteslang gedaan worden.
  3.  In de eerste jaren zijn de bomen vaak wat gevoeliger, zeker met vorst, geef de boom in de eerste jaren daarom wat meer onderhoud en aandacht.
  4. Deze bomen hebben over het algemeen ook minder water nodig dan andere bomen die gedijen in het Nederlandse klimaat. Ga hier echter niet zomaar vanuit! Neem vooral contact op met ons op om er zeker van te zijn hoe uw boom het beste onderhouden kan worden.

Wilt u het zonnetje en vakantiegevoel naar Nederland halen? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor de perfecte mediterrane boom of bomen die passen bij uw tuin? Wij zouden u hier erg graag bij helpen! Neem vooral contact met ons op voor een gedegen advies van echte experts of simpelweg voor meer informatie. 

 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--