• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Zelf je tuin ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen? Hier moet je rekening mee houden

Voordat je jouw nieuwe tuin aan gaat leggen, heb je een tuinontwerp nodig. Met een goed doordacht tuinontwerp zorg jij voor een tuin die volledig aansluit bij jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van de tuin, maar ook de plantensoorten die je gebruikt. Waar moet je allemaal rekening mee houden? We vertellen het in dit artikel.

 

Schaduwrijke plekken creëren

Waarschijnlijk denk je aan het aanleggen van een zonnig terras, maar het is ook belangrijk om genoeg schaduwrijke plekken in de tuin te hebben. Dit doe je bijvoorbeeld door voldoende ruimte over te houden voor het plaatsen van een parasol, of door natuurlijke zonwering aan te leggen. Laat bijvoorbeeld een sfeervolle pergola begroeien, wat niet alleen zorgt voor een schaduwrijke plek maar ook diepte in de tuin creëert.  

Duurzaam tuinontwerp

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om de tuin (grotendeels) te laten betegelen. Hierdoor is de tuin onderhoudsarm, maar duurzaam is het niet. Er zijn namelijk steeds minder schuilplaatsen voor vogels, egels en insecten door betegelde tuinen en ook kan het regenwater niet goed weglopen in de bodem. Zelf je tuin ontwerpen? Denk dan niet alleen aan wat jij mooi vindt, maar ook wat de natuur nodig heeft en hoe jij kunt helpen. Plaats bijvoorbeeld een plantenborder als je het grootste gedeelte van de tuin wilt betegelen.

Hoe ontwerp je het terras?

Het terras is één van de belangrijkste plekken in de tuin. Hier breng je doorgaans de meeste tijd door met je gezin, vrienden en familie. Als je tuin groot genoeg is valt het aan te raden om ruim voldoende plek te reserveren voor het terras in je tuinontwerp, zodat je hier met een grote groep kunt zitten. Houd ook wat ruimte over voor de parasol en eventueel een barbecue of buitenoven.  

Zonlicht en schaduw

Jij hebt in je hoofd hoe de tuin eruit moet komen te zien. Is jouw ontwerp ook haalbaar? Weet je bijvoorbeeld zeker dat het terras in de zon staat, of valt de schaduw van het huis van de buren op je terras of heb je last van een schutting? En hoe zit het met het gazon? Krijgt het gras genoeg zonlicht? Zo niet dan kan het zijn dat jouw strakke gazon verandert in een mossige vlakte. Welke beplanting wil jij gaan gebruiken? Is deze beplanting geschikt voor de plek waar het groen is ingetekend? 

Je kunt op ieder moment de hulp van Hoveniersbedrijf Baan Hofman inschakelen voor jouw tuinaanleg in Dordrecht. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--