• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Siertuin Baan Hofman

Siertuin aanleggen: 3 inspirerende voorbeelden

Als u een van de gelukkigen bent met een eigen tuin, dan kunt u hier natuurlijk stenen of grind in leggen, maar veel mooier en bovendien beter voor het milieu is een groene tuin. Met planten, struiken en bomen kunt u een schitterende siertuin creëren. Op zoek naar inspiratie? Lees dan gauw verder voor 3 mooie voorbeelden.

 Het tuinontwerp

Wie een siertuin gaat aanleggen, neemt het beste eerst de bodem onder handen. Daarna kunnen sierplanten en -struiken of bomen worden geplant volgens een tuinontwerp. Zo’n tekening maken kunt u zelf doen, maar verstandig is om hiervoor een professioneel tuinarchitect voor in te schakelen. Hij of zij heeft veel verstand van wat het best waar kan worden neergezet.

Bij het ontwerpen van de tuin zijn uw wensen en budget belangrijk. Wilt u een terras en heeft u daar dan graag de avondzon of juist de ochtendzon? Waar komt het tuinpad te liggen? Komt er een schuurtje in de tuin te staan? En wilt u een vijver? Of misschien een gazon? Qua beplanting moet worden nagedacht over soorten en maten, de bloeitijden, het onderhoud en kleurcombinaties. Wat betreft accessoires kunt u beslissen waar tuinmeubelen of plantenbakken komen te staan.  

1. De mediterrane siertuin

Siertuinen aanleggen kan uiteraard in verschillende stijlen met hun eigen uitstraling. Wilt u het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden in een mediterrane tuin? Laat dan warme kleuren als terracotta, geel, rood en bruin terugkomen en kies voor ronde vormen in plaats van strakke lijnen, evenals voor grove in plaats van strakke materialen. Zet gerust veel accessoires zoals vazen, potten en kussens neer en plant exotische planten zoals vijg, olijf, oleander, jasmijn, magnolia en lavendel.

2. De natuurlijke tuin

Bij de aanleg van een natuurlijke tuin wordt rekening gehouden met het milieu en dieren. Hierbij passen planten die vlinders aantrekken, zoals de rode zonnehoed en de vlinderstruik, en bomen waarin vogels kunnen zitten (met een dichte takkenstructuur en ruwe schors). Kies voor inheemse planten zoals klaprozen, wilde rozen en boterbloemen, en voor een natuurlijke schutting van stenen of van houten bielzen. Voor de dieren kunt u eventueel vogelhuisjes en insectenhotels plaatsen.  

3. De landelijke tuin

Belangrijk in een landelijke tuin zijn water, veel groen en bestrating. Herkenbaar voor dit type tuin zijn doorkijkjes, net als zitplaatsen en een gazon. Een lange, rechte vijver past heel goed in een landelijke tuin, evenals een boog met klimrozen en andere klimplanten. Ook de vaste planten zijn belangrijk. Denk aan sierui en heesters zoals de sering en hortensia. Juist niet goed bij een landelijke tuin past het knippen van planten en in vorm snoeien (in bollen of pilaren) van struiken.

Wilt u een siertuin laten aanleggen door ons Hoveniersbedrijf in Dordrecht? Wij helpen u graag met een tuinontwerp op maat. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie.

 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--