• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Bomen snoeien: wanneer doe je dat? Wij vertellen het u

Geniet u ook zo van de verschillende bomen die u in uw tuin hebt staan? Bomen zorgen tijdens de hete dagen met hun groene bladerdak voor schaduw en maken uw tuin knusser en dynamischer. Daarnaast zijn bomen goed voor het klimaat en ons ecosysteem! Bomen zijn levende elementen in uw tuin en hebben net als de planten en het gras de juiste verzorging nodig. In dit artikel praten we u bij over het snoeien van bomen: wanneer kunt u daar het beste mee aan de slag? Wij leggen het uit! 

Boomsoort 

Een gezonde boom moet regelmatig gesnoeid worden om hem ook gezond te houden. Snoeien doet namelijk bloeien! Als u wilt dat uw boom mooi blijft, is regelmatige boomverzorging een must. Wanneer bomen snoeien het beste is, is afhankelijk van een verschillend aantal factoren. Het belangrijkste is het type boom. Knotbomen, zoals de eik, els of populier, kunnen het beste gesnoeid worden tussen november en februari. Leibomen zoals de kastanje, haagbeuk, linde of plataan kunnen ook in maart nog worden gesnoeid. Ook fruitbomen zoals peer-, appel- en pruimenbomen kunnen in maart nog worden gesnoeid. 

ABC-bomen 

Belangrijk om apart te noemen zijn de ABC-bomen: de acer, betula en carpinus bomen. Deze bomen kunnen namelijk, wanneer ze in de verkeerde periode worden gesnoeid, gaan ‘bloeden’. Dat wil zeggen dat deze bomen grote hoeveelheden sap zullen lekken op de plaatsen waar snoeiwonden zijn gemaakt of waar bastbeschadiging is voorgekomen. Deze bomen zijn een uitzondering op de regel dat bomen in de winter moeten worden gesnoeid. Het beste moment om ABC-bomen te snoeien is dan ook wanneer ze volledig in het blad staan, van juni tot en met oktober. 

Onderhoudssnoei 

Gedurende het jaar kunt u ervoor kiezen om kleine onderhoudssnoei uit te voeren. Dat kunt u doen vanaf juni tot ongeveer eind oktober. Wanneer u uw bomen in deze periode snoeit, zullen de takken mooi uit gaan lopen. Ook komt er weer voldoende licht in de boom, bij bladeren die anders geen of weinig zonlicht zullen zien. 

Andere factoren 

Niet alleen het type boom bepaalt het beste snoeimoment. Het is ook belangrijk wat uw uiteindelijke doel is van de snoeibeurt. In de winter kost het minder werk en dus tijd om bomen te snoeien. Omdat er geen bladeren aan de boom staan, hebt u goed zicht op de volledige boom. Daarnaast creëert u in de winter een stuk minder snoeiafval. In de zomer zullen bomen echter sneller reageren op snoeiwonden waardoor ze minder gauw een infectie oplopen.

Bent u op zoek naar het juiste advies voor de bomen die in uw tuin staan en wilt u weten of het tijd is voor een onderhoudssnoei of juist voor een grote snoeibeurt? Onze experts adviseren u graag. Neem voor tuinonderhoud in de regio Dordrecht of voor vrijblijvend advies contact met ons op!


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--