• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

6x tips voor tuinonderhoud in het najaar. Maak uw tuin klaar voor de winter!

Hoewel de laatste maanden van het jaar een rustige periode zijn qua tuinonderhoud, kunt u in het najaar wel tijd besteden aan het voorbereiden van uw tuin op de winter. Om gedurende alle seizoenen te genieten van een goed onderhouden tuin, is het zaak om uw tuin ook tijdens koude dagen in topconditie te houden. Bent u benieuwd welk tuinonderhoud u in het najaar kunt doen? Hieronder geven wij 5 tips waarmee u uw tuin kunt klaar maken voor de winter. 

 

1. Uw tuin klaar maken voor de winter? Begin in het najaar met snoeien!

Het najaar is een goede periode om wat extra aandacht aan de boomverzorging te besteden. De meeste bomen en struiken gaan tijdens de winter in een soort winterslaap, waardoor de sapstroom tijdelijk stil komt te staan. Dit is bij uitstek de tijd om de boom te snoeien, zodat in het voorjaar weer nieuwe takken kunnen groeien. Ook ziet u door de kale takken beter welke delen u weg moet snoeien. Door te snoeien voor de winter aanbreekt, geeft u de boom voldoende tijd om te herstellen en de snoeiwond te laten genezen. Uw tuin klaar maken voor de winter doet u dus in de periode in het najaar waarin zich nog geen nachtvorst aandient. De boom is tijdelijk zwakker op de plaatsen waar u gesnoeid heeft en vorst kan hier schade aanrichten. Let daarom goed op de weersvoorspellingen voor de komende dagen als u gaat snoeien.  

2. Tuinonderhoud dat u in het najaar kunt doen: planten beschermen voor de koude winter

De ene plant kan beter tegen de koude winter dan de andere. Naast de unieke eigenschappen van een plantensoort, is ook de plaats in de tuin waar uw planten staan van invloed op hun overlevingskansen. Zo lopen planten in een pot bijvoorbeeld meer risico op schade, dan planten die op een beschutte plaats en in de volle grond staan. Tuinonderhoud dat u in het najaar kunt doen om uw planten klaar te maken voor de winter, is het verplaatsen van potplanten naar binnen. U kunt er ook voor kiezen om de planten (al dan niet tijdelijk) in de volle grond te zetten. Is er strenge (nacht)vorst op komst? Tuinonderhoud dat hierbij hoort is het strooien van houtsnippers, stro of afgevallen bladeren rondom kwetsbare planten. Op deze manier wordteen isolerend laagje boven de wortels gecreëerd. Hoge planten kunt u in de winter voorbereiden op gure wind en vorst door een windscherm te maken met bamboestokken, jute, vliesdoek of rieten matten. Als u een plant inwikkelt, let er dan goed op dat deze voldoende zonlicht en zuurstof krijgt. Twijfelt u over hoe u uw tuinonderhoud in Dordrecht moet aanpakken? Dan kunt u altijd de hulp van een specialist inschakelen. 

3. Tuinonderhoud om u uw gazon klaar te maken voor de winter

Wist u dat gras blijft groeien tot een temperatuur van zo'n 5 à 6 graden Celsius? In het najaar is tuinonderhoud aan het gazon, zoals grasmaaien, nog altijd nodig. Uw gazon kunt u het beste voorbereiden op de winter door het gras niet te kort te maaien. Zo voorkomt u dat de grasmat te kaal is als de echte koude dagen hun intrede doen. Tuinonderhoud in de winter bestaat daarnaast uit het verwijderen van afgewaaide bladeren van het gazon. Als er te veel bladeren op het gras liggen, kan het gazon verkleuren en kan er schimmelvorming ontstaan. Heeft u last van mosvorming? Dan kunt u uw tuin in klaar maken voor de winter door in december kalk te strooien. Hierdoor krijgt het mos geen kans om te groeien. Op het moment dat het gaat vriezen is het beter om niet meer op het gras te lopen. Zo voorkomt u beschadiging van de bevroren grassprietjes. Wie zijn tuin optimaal wil voorbereiden op de winter kan ook overwegen om in het najaar een drainagesysteem aan te leggen. Op die manier kan het water makkelijker de grond in en zal de grasmat niet bevriezen.  

4. Zo kunt u in het najaar uw vijver alvast klaar maken voor de winter

Heeft u een vijver in de tuin? Dan is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden zodra de temperaturen beginnen te dalen. Het tuinonderhoud in de winter bestaat voornamelijk uit het verwijderen van ingewaaide bladeren en afgestorven vijverplanten. Besteed hier wekelijks tijd aan; anders kunnen ze gaan rotten op de bodem van de vijver en kan er verzuring ontstaan. Als u tropische vissen heeft, kunt u deze in het najaar het beste verplaatsen naar een tijdelijk aquarium. Andere vissen, waaronder bijvoorbeeld koi karpers, overleven door zich terug te trekken in de onderste lagen en op de bodem van de vijver. Ze raken hier in een soort winterslaap en hoeven tijdens de winter ook niet vaak gevoerd te worden. Voorkom te allen tijden dat de vijver dichtvriest. De vijver vries klaar maken doet u door in het najaar alvast een zuurstofpomp te installeren. U kunt er ook voor kiezen om, zodra de vijver in de winter is dichtgevroren, een gat te maken in het ijs. Ligt er sneeuw op de vijver? Haal dit dan zo snel mogelijk weg om te zorgen dat er voldoende daglicht kan doordringen. 

5. Vogels spotten in de winter? Maak in het najaar schuilplekken van snoeiresten

Tijdens tuinonderhoud in het najaar verzamelt u veel afval, zoals snoeihout, takken en bladeren. Bent u een liefhebber van vogels en egels in uw tuin? Door snoeiresten en overig afval op een hoop te gooien, creëert u een schuilplek voor insecten en egels. In de winter zult u rondom de hoop veel vogels zien die hier eten kunnen vinden. Omdat de hoop in de winter langzaam verteert, is het bovendien een warme schuilplek tijdens koude dagen. Door het afval van uw tuinonderhoud in het najaar te verzamelen, maakt u uw tuin dus eenvoudig klaar voor vogels in de winter.

6. Klaar met tuinonderhoud in het najaar? Sluit de buitenkraan af!

Als u voorgenoemde stappen om uw tuin klaar te maken voor de winter heeft doorlopen, hoeft u voorlopig geen groot tuinonderhoud meer te doen. De tuinslang kan dus opgeborgen worden en de buitenkraan kan afgesloten worden. Vooral dat laatste wordt nog wel eens vergeten -met alle vervelende gevolgen van dien. Het water in de leidingen kan namelijk bevriezen, waardoor de leidingen springen. Vergeet tijdens het tuinonderhoud in het najaar dus niet de kranen af te sluiten en zorg ervoor dat er ook geen water meer in de leidingen staat.

7. Uw tuin klaar laten maken voor de winter door een ervaren hovenier

Met bovenstaande tips kunt u uw tuin zo goed mogelijk voorbereiden op de winter. Twijfelt u over de juiste aanpak of ziet u op tegen bovenstaand tuinonderhoud? Om uw tuin voor te bereiden op de winter kunt u altijd ons als ervaren hoveniersbedrijf in Dordrecht om hulp vragen. Schakel deze tijdig in, zodat het benodigde tuinonderhoud in het najaar kan plaatsvinden.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u vragen met betrekking tot het winter klaar maken van uw tuin? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

 

 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--