• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

De 5 beste tips voor tuinonderhoud tijdens de winter!

Hoewel de laatste maanden van het jaar een rustige periode zijn qua tuinonderhoud, kunt u uw tuin wel zo goed mogelijk voorbereiden op koudste winterdagen. Om gedurende alle seizoenen te genieten van een goed onderhouden tuin, is het zaak om uw tuin ook in het najaar in topconditie te houden. Weet u niet welk tuinonderhoud u tijdens de winter kunt doen? Hieronder geven wij 5 tips waarmee u uw tuin kunt klaar maken voor de koude winter dagen.

 

1. Uw tuin voorbereiden op de winter? Begin met snoeien!

De winter is een goede periode om wat extra aandacht aan de boomverzorging te besteden. De meeste bomen en struiken gaan tijdens de winterperiode in een soort winterslaap waardoor de sapstroom tijdelijk stil komt te staan. Dit is bij uitstek de tijd om de boom te snoeien, zodat in het voorjaar weer nieuwe takken kunnen groeien. Ook ziet u door de kale takken beter welke delen u weg moet snoeien. Door te snoeien voor de koude winter aanbreekt, geeft u de boom voldoende tijd om te herstellen en de snoeiwond te laten genezen. Uw tuin klaar maken voor de winter doet u dus in de periode dat zich nog geen nachtvorst aandient. De boom is tijdelijk zwakker op de plaatsen waar u gesnoeid heeft en vorst kan hier schade aanrichten. Let daarom goed op de weersvoorspellingen voor de komende dagen als u gaat snoeien. Twijfelt u over de juiste aanpak of ziet u op tegen deze klus? Om uw tuin voor te bereiden op de winter kunt u natuurlijk altijd een ervaren hovenier om hulp vragen.

2. Tuinonderhoud dat u in de winter kunt doen: planten beschermen

De ene plant kan beter tegen winterse kou dan de andere. Naast de unieke eigenschappen van een plantensoort, is ook de plaats in de tuin waar uw planten staan van invloed op hun overlevingskansen. Zo lopen planten in een pot bijvoorbeeld meer risico op schade, dan planten die op een beschutte plaats en in de volle grond staan. Tuinonderhoud dat u kunt doen om uw planten klaar te maken voor de winter, is het verplaatsen van potplanten naar binnen. U kunt er ook voor kiezen om de planten (al dan niet tijdelijk) in de volle grond te zetten. Is er strenge (nacht)vorst op komst? Hier kunt u uw tuin op voorbereiden door het strooien van houtsnippers, stro of afgevallen bladeren rondom de kwetsbare planten. Op deze manier wordt een isolerend laagje boven de wortels gecreëerd. Hoge planten kunt u in de winter voorbereiden op gure wind en vorst door een windscherm te maken met bamboestokken, jute, vliesdoek of rieten matten. Als u een plant inwikkelt, let er dan wel goed op dat deze voldoende zonlicht en zuurstof krijgt.

3. Uw tuin klaar maken voor de winter: onderhoud aan het gazon

Wist u dat gras blijft groeien tot een temperatuur van zo'n 5 à 6 graden Celsius? Tot die tijd moet u dus gewoon doorgaan met tuinonderhoud aan het gazon en moet er gemaaid worden. Uw gazon kunt u het beste voorbereiden op de winter door het gras niet te kort te maaien. Zo voorkomt u dat de grasmat te kaal is als de echte koude dagen hun intrede doen. Tuinonderhoud in de winter bestaat daarnaast uit het verwijderen van afgewaaide bladeren van het gazon. Als er te veel bladeren op het gras liggen, kan het gazon verkleuren en kan er schimmelvorming ontstaan. Heeft u last van mosvorming? Dan kunt u uw tuin klaar maken voor de winter door in december kalk te strooien. Hierdoor krijgt het mos geen kans om te groeien. Op het moment dat het gaat vriezen, is het beter om niet meer op het gras te lopen. Zo voorkomt u beschadiging van de bevroren grassprietjes. Wie zijn tuin optimaal wil voorbereiden op de winter kan ook overwegen om een drainagesysteem aan te leggen. Op die manier kan het water makkelijker de grond in en zal de grasmat niet bevriezen.

4. Zo kunt u ook uw vijver klaar maken voor de winter

Heeft u een vijver in de tuin? Dan is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden zodra de temperaturen beginnen te dalen. Het tuinonderhoud in de winter bestaat voornamelijk uit het verwijderen van ingewaaide bladeren en afgestorven vijverplanten. Besteed hier wekelijks tijd aan; anders kunnen ze gaan rotten op de bodem van de vijver en kan er verzuring ontstaan. Als u tropische vissen heeft, kunt u deze het beste laten overwinteren in een tijdelijk aquarium. Andere vissen, waaronder bijvoorbeeld koi karpers, overleven door zich terug te trekken in de onderste lagen en op de bodem van de vijver. Ze geraken hier in een soort winterslaap en hoeven tijdens de winter ook niet zo veel meer gevoerd te worden. Het is wel zaak om te voorkomen dat de vijver dichtvriest. De vijver vries klaar maken doet u door het installeren van een zuurstofpomp of door een gat te maken in het ijs zodra de vijver is dichtgevroren. Ligt er sneeuw op de vijver? Haal dit dan zo snel mogelijk weg om te zorgen dat er voldoende daglicht kan doordringen in het water.

5. Klaar met het voorbereiden van uw tuin op de winter? Sluit de buitenkraan af!

Als u voorgenoemde stappen om uw tuin klaar te maken voor de winter heeft doorlopen, hoeft u voorlopig geen groot tuinonderhoud meer te doen. De tuinslang kan dus opgeborgen worden en de buitenkraan afgesloten worden. Vooral dat laatste wordt nog wel eens vergeten -met alle vervelende gevolgen van dien. Het water in de leidingen kan namelijk bevriezen, waardoor de leidingen springen. Vergeet tijdens het voorbereiden van uw tuin op de winter dus niet de kranen af te sluiten en zorg ervoor dat er ook geen water meer in de leidingen staat.

Uw tuin winterklaar laten maken door een hovenier? Neem contact op!

Met bovenstaande tips kunt u uw tuin zo goed mogelijk voorbereiden op de winter. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt er natuurlijk ook  voor kiezen om (een aantal) klussen over te laten aan een hoveniersbedrijf. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u vragen met betrekking tot het winter klaar maken van uw tuin? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--