• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Kleine tuin inrichten? Bekijk deze 3 ideeën voor inspiratie

Bij veel mensen leeft het idee dat een tuin pas écht een tuin is, als deze een flinke afmeting heeft. Dit is een misvatting; ook met een kleine tuin is qua inrichting veel mogelijk. Of u nu houdt van ontspanning of tuinieren: met onderstaande ideeën kunt u zelfs een kleine tuin zo inrichten, dat deze aan al uw wensen voldoet!

1. Inspiratie om van uw kleine tuin een veelzijdig prieel te maken

Stel, u houdt van tuinieren én u houdt van ontspannen in uw tuin. Een kleine tuin kan op het eerste oog net niet genoeg ruimte bieden om beide te realiseren. Echter, als u een speciaal prieel plaatst, kunt u een plek creëren waar u lekker kunt ontspannen of gezellig met elkaar kunt eten. Met zo’n speciaal overdekt terras blijft er tegelijkertijd voldoende ruimte over voor het plaatsen van groen. De muren van het prieel kunnen immers ook worden ingezet als tuin. Omdat u zelf uw prieel samenstelt, kunt u dit helemaal naar uw wensen indelen. Houdt u van verse kruiden of gaat u liever voor bloeiende planten? Beide kunt u aan de muren van het prieel heel goed kwijt. Of kiest u toch liever voor veel groen met klim- en hangplanten? Ook dit is mogelijk door een prieel in uw kleine tuin te plaatsen. Met deze inrichting is er is veel mogelijk op een kleine oppervlakte. Dus: als u ontspanning en groen in uw tuin wilt combineren, dan is het plaatsen van een prieel een uitstekend idee.

 

2. Zo creëert u ruimte: een kleine tuin inrichten in kamers

Het lijkt misschien een vreemd idee, maar door het creëren van kamers in uw kleine tuin lijkt deze optisch veel groter te zijn dan hij in werkelijkheid is. Dit werkt als volgt: als de volledige oppervlakte van uw tuin niet in één keer zichtbaar is, maar onderbroken wordt door een afscheiding van, bijvoorbeeld, heesters of een mooi aangelegde border, ontstaat diepte. De vraag reist wat er achter deze afscheiding te zien is. Dit is een visueel spel, waardoor u er ook voor kunt kiezen om bij de inrichting van uw tuin per ‘kamer’ een ander soort beplanting te plaatsen. Hiermee geeft u ook een kleine tuin per kamer een geheel ander karakter. Leg uw ideeën voor de inrichting van uw tuin eens voor aan een tuinarchitect. Deze kan u goed adviseren over de mogelijkheden die passen bij uw wensen en bij de ligging van de tuin.

3. Ideeën om een kleine tuin groter te laten lijken

In oppervlakte is uw kleine tuin misschien niet zo heel groot, maar er staat geen maat op de hoogte. Wat we hiermee bedoelen, is dat de lucht ook beschikbaar is om in te richten. U kunt dus de hoogte in gaan met de beplanting in uw tuin. Een goed voorbeeld hiervan is het plaatsen van een paar mooie bomen. Bomen zullen de tuin optisch veel groter maken, omdat er veel groen is zonder dat dit veel oppervlakte vraagt. Goede opties voor het inrichten van uw tuin in de hoogte zijn bolbomen of slanke bomen. Houd bij het inrichten van uw kleine tuin wel rekening met uw directe buren. U wilt niet dat zij last hebben van uw tuin en de geplaatste beplanting. Heeft u zelf geen groene vingers, maar wilt u wel uw tuin inrichten met groen? Als u opziet tegen het onderhoud kunt u de boomverzorging ook overlaten aan onze hoveniers.

Samen maken wij een plan van aanpak voor het inrichten van uw kleine tuin

Bovenstaande ideeën voor het inrichten van een kleine tuin dienen slechts ter inspiratie. Voor u aan de slag gaat met het uitzetten van uw ideeën, raden wij u aan eerst uit te zoeken wat voor ‘tuintype’ u bent. Denk bijvoorbeeld na over wat u uit uw nieuwe tuin inrichting wilt halen, maar ook over hoeveel tijd u heeft voor het onderhoud ervan. Bekijk uw tuin goed. Zijn er nog elementen die u kunt of wilt hergebruiken? Hoeveel zonuren vangt uw tuin op bepaalde delen van de dag? Een tip die goed kan helpen bij de inrichting van een kleine tuin is het maken van een plattegrond van uw tuin. Hierbij geldt: een goed begin is het halve werk. Meet de tuin op en teken deze uit op schaal. Zo heeft u duidelijk voor ogen wat de precieze afmetingen zijn. Wanneer u dit goed in kaart hebt gebracht kunt u beginnen met een plan voor het inrichten van uw tuin. Hopelijk hebben bovenstaande voorbeelden u kunnen overtuigen over de mogelijkheden die een kleine tuin biedt. Met de juiste tuinarchitectuur kunt ook u uw kleine tuin op veel verschillende manieren inrichten.

 

Wilt u uw ideeën voor de inrichting van uw tuin bespreken met een professional? Of heeft u hulp nodig bij het inrichten van uw tuin? Neem vrijblijvend contact met ons hoveniersbedrijf in Dordrecht op. Wij helpen u graag verder!

 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--