• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

3 ideeën voor het inrichten van een kleine tuin

Het idee dat een tuin pas echt een tuin is als deze een flinke afmeting heeft leeft bij veel mensen. Maar eigenlijk is dat een misvatting. Ook met een kleine tuin is veel mogelijk. Zeker als u meer houdt van ontspannen dan inspannen kunt u uw tuin zo inrichten dat u optimaal plezier heeft in een tuin die voldoet aan uw wensen. Ook als u van tuinieren houdt kunt u deze zo inrichten dat u in een kleinere tuin ook lekker aan de slag kunt. In deze blog krijgt u drie ideeën die u inspireren bij de inrichting van uw eigen tuin.

1. Veelzijdig prieel

Stel, u houdt van tuinieren en u houdt van ontspannen in uw tuin. Een kleine tuin kan net niet genoeg ruimte hebben om beiden te doen. Maar als u een speciaal prieel plaatst heeft u een plek waar u lekker kunt ontspannen of gezellig met elkaar kunt eten. En met dit speciale overdekte terras creëert u ook nog eens voldoende ruimte voor het plaatsen van groen. De muren van de prieel zijn immers ook tuin. En omdat u zelf uw prieel samenstelt kunt u dit helemaal naar uw zin maken. Houdt u van verse kruiden of gaat u liever voor bloeiende planten? Of toch liever veel groen met klim- en hangplanten? Er is veel mogelijk op een klein oppervlak!

 

Prieel in tuin met planten
Bron: Tuindesign.blogspot.nl

2. Kamers in uw tuin

Het klinkt misschien gek maar creëer kamers in uw tuin. Als uw tuin niet in een keer zichtbaar is, maar onderbroken wordt door een afscheiding van heesters of een mooi aangelegde border, ontstaat diepte. Wat zou er achter zijn? Dit is een visueel spel, maar u kunt er ook voor kiezen om per ‘kamer’ te kiezen voor een andere beplanting en dus een ander karakter. Een tuinarchitect kan goed adviseren bij de mogelijkheden die passen bij uw wensen en de ligging van de tuin.

 

tuin met verschillende lagen
Bron: Worthminer

3. Benut de hoogte

In oppervlakte is de tuin misschien niet zo heel groot. Maar er staat geen maat op de hoogte. De lucht is ook beschikbaar. U kunt dus de hoogte in gaan met de beplanting. Een paar mooie bomen goed geplaatst in de tuin maken dat er veel groen is zonder dat dit veel oppervlakte vraagt. Houd wel rekening met uw directe buren. Zij moeten geen last hebben van uw tuin en de beplanting. U kunt kiezen voor mooie bolbomen of juist slanke bomen. Als u opziet tegen het onderhoud kunt u de boomverzorging laten doen door onze hoveniers.

Tuinhuisje en boom in tuin
Bron: Côté Maison

Plan van aanpak

Bovenstaande ideeën bieden u inspiratie. Maar voor u aan de slag gaat moet u eerst bij uzelf te rade gaan wat voor ‘tuintype’ u bent. Denk bijvoorbeeld na over wat u wilt met uw tuin en hoeveel tijd u heeft voor het onderhoud. Kijk ook goed naar uw tuin. Zijn er nog elementen die u kunt hergebruiken? Maar ook hoeveel uren zon uw tuin vangt op bepaalde delen van de dag. En de laatste tip die goed kan helpen bij de inrichting is: maak een plattegrond van uw tuin. Een goed begin is het halve werk. Meet de tuin op en teken dit uit op schaal. Zo is duidelijk wat de precieze afmetingen zijn. Wanneer u dit goed in kaart hebt gebracht kunt u beginnen met de inrichting.

 

U ziet dat ook een kleine tuin voldoende mogelijkheden biedt. Het is maar net waar uw voorkeur ligt. Met de juiste tuinarchitectuur kunt u een kleine tuin op veel verschillende manieren inrichten. Wilt u hier meer over weten of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons hoveniersbedrijf in Dordrecht. Wij helpen u graag verder!

 


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--