• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Wij geven 3 tips voor het onderhoud van uw gazon in het voorjaar

Yes, het voorjaar is weer daar! Een goed moment om onderhoud aan uw gazon te plegen. Enkele belangrijke stappen hierbij zijn het bekalken, het verticuteren en het bemesten ervan. In dit artikel geven wij u 3 tips – uit te voeren in de maanden februari tot en met april – voor het onderhoud van uw gazon.

1.  Bestrooi uw gazon met kalk in februari

Een van onze eerste tips voor het onderhoud van uw gazon in het voorjaar is: bestrooi deze met kalk. Hoewel uw gazon aan het begin van het jaar (in januari en het eerste deel van februari) nog in rust is, is het laatste deel van februari of begin maart een goed moment om een bodemmonster te nemen om zo de zuurtegraad van de grond te bepalen. Indien het resultaat van deze meting een pH-waarde van tussen de 5,5 en 6 oplevert, is het aan te raden uw gazon met kalk te bestrooien. Bij een sterk verzuurde bodem is het advies om dit zowel in het voor- als najaar te doen. Kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt, waardoor mossen minder snel groeien. Nuttige micro-organismen activeren namelijk onmiddellijk het bodemleven, waardoor u een diepgroen en vrij-van-mos gazon krijgt. Daarnaast kan het gras de voedingsstoffen in de bodem beter opnemen. Een hovenier kan u meer vertellen over zo’n pH-bodemtest.

2. Verticuteer uw gazon in maart

Onze volgende tip is: verticuteer uw gazon voor de eerste (en – vanwege de intensiteit van de behandeling – enige) keer aan het begin van maart, alléén indien uw gazon 3 jaar of ouder is. Verticuteren houdt in dat u een harde laag van mos of plantaardig afval van uw gazon verwijdert, waardoor het gras meer lucht krijgt en het wortelgestel zich breder zal gaan vertakken. Het gazon kan weer ademen, er komt (regen)water bij de wortels en dat is precies waar ze naar snakken. Ademen, groeien en om dat te doen hebben ze frisse lucht nodig. Vooral na de wintermaanden zit uw gazon vaak vol met dit mos en onkruid. Voor het verwijderen of losharken van deze harde laag heeft u een verticuteermachine of -hark nodig.

3. Bemest uw gazon in april

Onze laatste tip om uw gazon te onderhouden, is: bemest uw gazon voor de eerste keer in maart of april met een organische of minerale (kunst)meststof, zodat het gras tijdens de groeiperiode – dat is rond mei of juni – over voldoende voedingsstoffen beschikt. Het maaien van uw gazon leidt er namelijk toe dat er belangrijke voedingsmiddelen uit het gras verdwijnen en dit tekort kan worden aangevuld door het te bemesten. Het voordeel van een organische meststof is dat deze een werkingsduur van ongeveer 3 maanden heeft, dat deze zorgt voor een betere groei én vriendelijk is voor de structuur van de bodem. Echter, u heeft hiervan wel grotere hoeveelheden nodig. Het voordeel van een minerale (kunst)meststof is dat deze sneller – maar minder lang – werkt.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over het onderhoud van uw gazon in het voorjaar? Schroom niet en neem contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--