• 078 - 616 6681
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blog van hoveniersbedrijf Baanhofman

Tuinverlichting aanleggen of aansluiten: hoe doe je dat?

Nu de coronacrisis ons dwingt om meer tijd in en rondom het eigen huis door te brengen, is dit voor velen de reden om hun woning en/of tuin eens een grondige opknapbeurt te geven. Juist nu u in de wintermaanden weinig tijd doorbrengt in de tuin, is er de kans om na te denken hoe deze er komende zomer volgens u bij zou moeten liggen. Wat zijn uw wildste dromen op tuingebied? Als u moeite heeft deze zelf op papier te zetten, denk er dan eens over na om een tuinarchitect om hulp te vragen. Deze denkt met u mee over een tuinontwerp waarin zowel beplanting, ruimte om te relaxen als mooie sfeerverlichting terugkomt. Ook kunt u een hovenier inschakelen om van uw wensen werkelijkheid te maken. Wilt u zelf aan de slag met het aanleggen of aansluiten van de tuinverlichting uit het ontwerp? In dit artikel leggen wij uit hoe u tuinverlichting het beste kunt installeren.

 

Tuinverlichting aanleggen of aansluiten?

Voor het installeren van tuinverlichting is een stroompunt nodig in de tuin. Het verschil dat zit tussen ‘tuinverlichting aanleggen’ en ‘tuinverlichting aansluiten’ is het wel of niet aanwezig zijn van een stroompunt op de plaats waar u de tuinverlichting wilt gaan installeren. Heeft u überhaupt geen stroompunt in de tuin of buitengevel? Hier leest u hoe u het beste buiten elektra kunt aanleggen. Is er een stroompunt, maar zit dit niet op de plaats waar u de buitenverlichting wilt aansluiten? In de volgende alinea leest u welke stappen u moet doorlopen voor het aanleggen van tuinverlichting.

Tuinverlichting aanleggen in 5 stappen:

Stap 1: Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld en dat niemand deze weer inschakelt terwijl u aan het werk bent.

Stap 2: Bereken hoeveel meter kabel u nodig heeft tot de plaats waar u de tuinverlichting wilt gaan installeren. U kunt de tuinverlichting aansluiten op een lasdoos, schakelaar of stopcontact, of deze direct aansluiten op de stroom (zonder het aanleggen van een stroompunt).

Stap 3: Graaf een gracht van minimaal 60 centimeter diep van het stroompunt naar de plaats waar u de verlichting wilt gaan installeren. Hierin komt de bekabeling te liggen.

Stap 4:Gebruik alleen speciale grondkabels (SVB) en bescherm de kabels doormiddel van een slagvaste buis.

Stap 5:  U kunt kiezen voor het aanleggen van een extra stroompunt en de tuinverlichting hierop aansluiten. Ook kunt u de tuinverlichting direct aansluiten op de zojuist aangelegde bekabeling.

Hoe kunt u het beste de tuinverlichting aansluiten?

Of u de tuinverlichting gaat aansluiten op een stroompunt of direct aan de bekabeling wilt aansluiten, maakt niet uit; de werkwijze voor het installeren van de tuinverlichting is in beide gevallen hetzelfde en werkt hetzelfde als het aansluiten van normale verlichting. Met een striptang verwijdert u ongeveer 2 centimeter van het omhulsel van de kabels, zonder hierbij de aders te beschadigen. Verbind nu de draden in de doos of gebruik een kroonsteentje om de bedrading te verbinden.

Heeft u moeite met het aansluiten van uw tuinverlichting en wilt u hulp bij het installeren? Neem dan contact met ons op. De professionele hoveniers van Baan Hofman helpen u graag.


Interessante Artikelen


Hoveniersbedrijf Baan Hofman, alle rechten voorbehouden. Realisatie door: mVm-Webdesign
--/--